Zpracování příspěvků ve mzdách

Změníl(a) - Martina Dufková

Podmínkou pro zpracování příspěvků a plateb na životní pojištění, penzijní pojištění a DIP ve mzdách je jejich evidence na kartě zaměstnance. Tato evidence slouží jako podklad pro mzdy, proto jsou jednotlivé příspěvky a platby v kartě zaměstnance definovány pomocí mzdových složek (jedná se o přednastavené typové mzdové složky, proto není nutné zakládat nové).

V případě příspěvků zaměstnavatele na penzijní pojištění, životní pojištění a DIP hlídá program automaticky překročení zákonem stanoveného limitu pro osvobození od daně (50 000,- Kč). Tento limit je nastaven v legislativních podkladech v číselníku Mzdová období a sazby (záložka Sazby daní / sekce Penzijní pojištění). Limit pro osvobození je hlídaný u těchto mzdových složek:

52403 - Příspěvek na živ. poj. zaměstnavatel-běžné (typ = 25)

52404 - Příspěvek na živ. poj. zaměstnavatel-mimořádné (typ = 31)

52408 - Dlouhodobý investiční produkt – příspěvek zaměstnavatele (typ = 233)

52409 - Dlouhodobý investiční produkt – mimořádný příspěvek zaměstnavatele (typ = 235)

52701 - Příspěvek na penzijní připojištění zaměstnavatel (typ = 6)

52703 - Penzijní pojištění – mimořádný příspěvek zaměstnavatele (typ = 211)

V případě, že dojde k překročení limitu v součtu uvedených složek v kalendářním roce, je ve mzdě automaticky provedeno navýšení základů SP, ZP a zálohy na daň z příjmů ze závislé činnosti o nadlimitní příspěvky. Pro tento účel disponuje program mzdovou složkou 60108 - Zvýšení daně a pojistného příspěvkem na PP, SŽP a DIP (typ = 172), kterou je možné zobrazit v Rekapitulaci mzdových složek (Mzdy / Přehledy / Rekapitulace mzdových složek).


Jak hodnotíte článek?