Evidence příspěvků na kartě zaměstnance

Změníl(a) - Martina Dufková

Příspěvky či splátky na životní pojištění, penzijní pojištění i na DIP se evidují na osobní kartě zaměstnance (Karta zaměstnance / záložka Zpracování mzdy / sekce Srážky ze mzdy). Evidence má formu seznamu, kde jsou kromě příspěvků a plateb evidovány také srážky ze mzdy. Nový příspěvek či platbu je možné zadat pomocí tlačítka Přidat srážku.

Evidují se zde jak platby zaměstnance, tak i příspěvky zaměstnavatele, a to pravidelné, mimořádné, samostatné i kumulované. Pro jejich rozlišení slouží typové mzdové složky:

52400 - Životní pojištění zaměstnance - běžné (typ = 24)

52401 - Životní pojištění zaměstnance - mimořádné (typ = 31)

52403 - Příspěvek na živ. poj. zaměstnavatel - běžné (typ = 25)

52404 - Příspěvek na živ. poj. zaměstnavatel - mimořádné (typ = 31)

52406 - Dlouhodobý investiční produkt - splátka zaměstnance (typ = 232)

52407 - Dlouhodobý investiční produkt - mimořádná splátka zaměstnance (typ = 234)

52408 - Dlouhodobý investiční produkt - příspěvek zaměstnavatele (typ = 233)

52409 - Dlouhodobý investiční produkt - mimořádný příspěvek zaměstnavatele (typ = 235)

52700 - Penzijní pojištění zaměstnanec (typ = 5)

52701 - Příspěvek na penzijní připojištění zaměstnavatel (typ = 6)

52702 - Penzijní pojištění - mimořádná splátka zaměstnance (typ = 210)

52703 - Penzijní pojištění - mimořádný příspěvek zaměstnavatele (typ = 211)

Pro správné fungování výpočtu je potřeba vybírat z přednastavených typových složek a není nutné zakládat nové mzdové složky nebo stávající nějak upravovat.

Kromě mzdové složky se při evidenci nového příspěvku zadává částka měsíční platby, číslo bankovního účtu, datum doručení (určí, od kdy se má příspěvek realizovat) a číslo smlouvy (údaj nutný při zasílání kumulovaných plateb).

V případě příspěvků zaměstnavatele jsou povinné údaje rozšířeny v závislosti na typu produktu:

  • příspěvek na životní pojištění nebo na DIP - formulář se rozšíří o pole datum vzniku smlouvy a o kolonku příspěvek zaměstnavatele, kam se zadá výše měsíčního příspěvku zaměstnavatele na životní pojištění.
  • příspěvek na penzijní pojištění - formulář se rozšíří o pole datum vzniku smlouvy a o pole pro výběr typu penzijního pojištění (z roletky lze vybrat penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření nebo penzijní pojištění). Vyplnění těchto polí je důležité pro správné doplnění uhrazených příspěvků do Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti. Dále je u příspěvků na penzijní pojištění možné zvolit, zda bude zaměstnavatel přispívat měsíční částkou, procentem ze základu SP zaměstnance nebo procentem z hrubé mzdy. Pokud se jedná o příspěvek vyčíslený procentem, je možné nadefinovat minimální a maximální výši příspěvku.


Jak hodnotíte článek?