Nastavení podkladů v číselnících

Změníl(a) - Martina Dufková

Budou-li se v rámci plusPortalu zpracovávat a odvádět příspěvky na penzijní pojištění, životní pojištění nebo dlouhodobý investiční produkt, je potřeba nastavit mzdové číselníky Spořicí fondy a Registrace zaměstnavatele u institucí.

Spořicí fondy

Číselník je dostupný z menu volbami Nastavení / Číselníky a nastavení / Spořicí fondy. Je zde potřeba zaevidovat jednotlivé peněžní instituce, u kterých si zaměstnanci spoří nebo u kterých zaměstnavatel zaměstnanci přispívá na penzijní či životní pojištění nebo na dlouhodobý investiční produkt.

V rámci zaevidování spořicího fondu je potřeba v číselníku nadefinovat typ spořicího produktu (penzijní fond, životní pojištění, dlouhodobý investiční produkt), jeho název a kód (tyto informace se zobrazují v seznamech, slouží pro lepší orientaci, ale nepřenáší se do žádných přehledů), dále údaje o poskytovateli spoření (název společnosti, IČO, případně DIČ), způsob úhrady (hromadné či individuální platby), případně také rozpis plateb (nastavíte zde parametry e-mailové komunikace v případě, že chcete poskytovateli spoření posílat každý měsíc rozpis plateb v příloze e-mail). V sekci určené pro definování způsobu úhrady je možné využít check-box pro nedoplňování levostranných nul pro variabilní symbol zasílaných plateb (záleží na zvyklostech daného fondu).

Číselník spořicích fondů je potřeba vyplnit vždy v případě zasílání kumulovaných plateb. Tzn. za všechny zaměstnance bude odeslána jedna hromadná platba na sběrný účet instituce a k tomu se instituci zašle e-mailem rozpis plateb na jednotlivé účastníky spoření.

Registrace zaměstnavatele u institucí

Číselník je dostupný z menu volbami Nastavení / Číselníky a nastavení / Registrace zaměstnavatele u institucí.

Jakmile je v číselníku Spořicí fondy vyplněn typ produktu (penzijní fond, životní pojištění, dlouhodobý investiční produkt), přenáší se informace o poskytovateli spoření do příslušné sekce tohoto číselníku, tj. do sekce Registrace u penzijních fondů, Registrace u životního pojištění nebo Registrace u dlouhodobých investičních produktů. V rámci této registrace je potřeba doplnit kód zaměstnavatele a číslo účtu, na které se budou zasílat platby.


Jak hodnotíte článek?