Výpočet PHV

Změníl(a) - Martina Dufková

Výpočet je proveden na základě nastavení započitatelnosti do PHV v jednotlivých složkách mzdy (Nastavení / Číselníky a nastavení / Mzdy / Složky mzdy).

Do výpočtu PHV vstupují tyto položky:
  • základní příjmy za čtvrtletí z těch mzdových složek, které mají v započitatelnosti nastaveno, že zvyšují příjem pro výpočet PHV tj. základní mzda (je již přednastavena dodavatelsky), dále příplatky, prémie a odměny;
Při ručním zadávání mzdové složky je třeba dbát na správné nastavení započitatelnosti.
Příklad nastavení započitatelnosti u mzdové složky číslo 10100 Základní mzda:
  • hodiny pro výpočet PHV;
  • odměny za čtvrtletí - bere se poměrná část odměny.

Pro správnou funkčnost výpočtu PHV je důležité nastavit:
  • údaj Směn týdně zadaný v rozvrhu směn zaměstnance (modul Pracovní doba):
  • Standardní rozvrh směn u společnosti (např. 8 hod. nebo 7,5 hod. denně, Po-Pá, 5 směn týdně). Podle tohoto standardního rozvrhu pak dochází k přepočtu odpracovaných dnů pro výpočet PHV u rozvrhů s nepřetržitým provozem s délkou směny např. 11,5 hodin, 3,5 směny týdně. Směna 11,5 hod. je pak započítaná jako 1,5 dne.
Standardní rozvrh směn se nastaví volbou v postranním menu Nastavení / Číselníky a nastavení / Mzdy / Registrace zaměstnavatele u institucí:

PHV u dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti

Dle výše uvedeného je v plusPortalu možné spočítat PHV pro DPP a DPČ pouze za podmínek, že

  • zaměstnanec má přiřazený rozvrh, který má vyplněné údaje o počtu hodin týdně a počtu směn týdně (hodnota se nesmí rovnat nule);
  • zaměstnanec je odměňovaný složkou, která má nastaveno, že zvýší příjem a hodiny pro výpočet PHV.

Potřebujete-li zaměstnanci na dohodu zavést rozvrh směn, doporučujeme založit nový rozvrh a neupravovat programem přednastavený rozvrh směn pro dohody (DoPP), který je bez rozvržení směn.

V případě, že zaměstnanec - dohodář nemá stanovený rozvrh, je nutné mu vypočítat průměr pro náhrady mimo systém a tento průměr následně zaevidovat na jeho kartě zaměstnance.


Jak hodnotíte článek?