Vytvoření nového režimu přestávek

Režimy přestávek, které můžete přiřazovat zaměstnancům, se udržují v samostatném číselníku dostupném volbami z menu Pracovní doba / Rozvrhy přestávek. Po instalaci je číselník již naplněn a obsahuje jeden režim s pevnou polední přestávkou 30minut pro ranní směnu a jeden režim bez přestávek, který lze použít pro dohody. Výchozí režimy si můžete pro své potřeby upravit nebo do číselníku přidat další.

Zavedení nového režimu přestávek

  1. Z menu vyberte Pracovní doba / Rozvrhy přestávek.
  2. V seznamu rozvrhů přestávek klikněte na tlačítko Zavést nový režim přestávek. V panelu, který se zobrazí, vyplňte popis. Při volbě názvu režimu přestávky pamatujte na jeho stručnou charakteristiku, neboť se bude zobrazovat v nabídkách (např. "Klouzavá přestávka po 6 hodinách" nebo "Pevné přestávky pro nepřetržitý provoz").
  3. Potvrďte uložení tlačítkem OK a vraťte se do seznamu. Nový režim přestávek se nyní objeví v seznamu jako nový řádek. Pokud potřebujete popis režimu upravit, použijte ikonu tužky umístěnou za popisem. Křížkem na konci řádku rozvrh zrušíte.

Stanovení pravidel pro režim přestávek

V dalším kroku je potřeba u každého rozvrhu stanovit pravidla, podle kterých program automaticky zahrne přestávky do odpracované doby. Rozvržení přestávek se uplatní při vyhodnocení docházky. V rámci jednoho režimu můžete používat buď pevné rozložení přestávek - např. podle provozní doby jídelny nebo klouzavé rozložení. Nelze však kombinovat oba způsoby. Pro zadání pravidla využijte odkaz Přidat pravidlo, který je v seznamu v rámci každého rozvrhu přestávek. Při přidávání pravidla je potřeba vybrat typ směny a k ní přiřadit přestávku. Chybně vložené pravidlo můžete odstranit pomocí odkazu Smazat pravidlo.

Při definici směn a jejich přestávek nezapomeňte do každého rozvrhu přestávek nastavit přestávky i pro směnu Volno.
Pokud v systému nastavíte novou směnu, je potřeba jí v číselníku Rozvrhy přestávek přiřadit přestávky, které do ní má systém zařazovat.

Přestávky

K založení další přestávky můžete použít v okamžiku přidávání pravidla odkaz Nová nebo ji můžete založit přímo v číselníku Typy přestávek (Pracovní doba / Typy přestávek) pomocí tlačítka Zavést novou přestávku.

U nově založeného typu přestávky je potřeba uvést:

  • popis - vhodné pojmenování, které se bude uvádět v nabídkách (např. při definici pravidla);
  • typ - pevná/klouzavá;
  • u pevné přestávky její začátek a délku;
  • u klouzavé přestávky počet odpracovaných hodin, po kterých přestávka následuje a délku přestávky.
Údaj Přestávku nezahrnovat během posledních odpracovaných hodin se využije např. v případě dlouhých směn (typicky 12 hodinová směna), kdy požadujete, aby v rámci směny byla jen jedna přestávka, pokud zaměstnanci pracují déle.
Pokud při vstupu do docházky zaměstnance systém zobrazí upozornění s textem, že nejsou správně nastaveny přestávky, znamená to, že v dané docházce zaměstnance jsou naplánované směny, které nemají přiřazenou přestávku. Je potřeba zkontrolovat nastavení číselníku Režim přestávek na osobní kartě zaměstnance, a případně mu nastavený Režim přestávek doplnit o chybějící definice směn a jejich přestávek.
V situaci, kdy jde o nepravidelně plánovaný rozvrh a v docházce je v daném měsíci zařazená dorovnávací směna, lze na základě systémového upozornění dohledat dorovnávací směnu a ručně do ní přestávku vložit. V dorovnávací směně se přestávky automaticky negenerují.


Jak hodnotíte článek?