Doplatek do minimální mzdy

Změníl(a) - Martina Dufková

Doplatek do minimální mzdy pro dohody

Dojde-li k situaci, kdy se ve výpočtu odměny z dohody v kalendářním měsíci dopočítává doplatek do minimální mzdy, který by ale neměl být (např. při souběhu HPP a DPP), zkontrolujte nastavení vlastností rozvrhu směny pro dohody, který nemá rozvržení směn. Pokud je ve vlastnostech rozvrhu nastavený počet hodin týdně a u zkráceného úvazku také údaj hodin týdně při plném úvazku, tak program hlídá částku minimální mzdy a při výpočtu mzdy provede doplatek do min. mzdy (mzdová složka číslo 25550). Z tohoto důvodu je potřeba rozvrh pro dohody bez rozložení směn upravit na nulové hodnoty. Poté nebude doplatek ve mzdě proveden.

Po úpravě rozvrhu je třeba vypočítanou mzdu zrušit a znovu sestavit.

Doplatek do minimální mzdy při zkráceném úvazku

Pokud zaměstnanec pracuje na zkrácený úvazek, má nárok na to, aby dosáhl alespoň minimální mzdy, která je stanovená pro plný úvazek. Výši minimální mzdy je ovšem nutné přepočítat úměrně podle délky zkráceného pracovního poměru. Pokud při výpočtu mzdy aplikace plusPortal chybně generuje doplatek do minimální mzdy, je potřeba zkontrolovat nastavení vlastností rozvrhu, protože program při výpočtu kontroluje údaj o počtu hodit týdně při plném úvazku.

Z tohoto důvodu je potřeba rozvrh pro zkrácený úvazek upravit tak, aby počet hodit týdně při plném úvazku odpovídal skutečnosti. Po úpravě rozvrhu je třeba vypočítanou mzdu zrušit a znovu sestavit.


Jak hodnotíte článek?