Základní číselníky modulu Volno

Změníl(a) - Martina Dufková

Pro správné fungování modulu Volno je potřeba zkontrolovat, případně doplnit číselníky v jednotlivých sekcích.

Číselníky jsou dostupné z menu volbami Nastavení / Číselníky a nastavení / Volno.

Jednotlivé číselníky modulu Volno:

Druhy volna

Jedná se o základní číselník, který je stěžejní pro plánování a evidenci nepřítomností a pro evidenci nárokových složek volna.

Některé druhy pracovního volna jsou v číselníku pevně zabudovány (údaj Interní typ není roven nule), proto nelze měnit některé jeho vlastnosti (např. povahu složky, sledování čerpání nároků, případně další v závislosti na povaze položky).

Kromě vestavěných druhů volna si můžete zakládat vlastní typy (pomocí tlačítka Přidat nad seznamem). Více informací naleznete zde.

Potřebná oprávnění
Číselník s druhy volna je dostupný pouze tehdy, pokud je přiděleno příslušné oprávnění Nastavení / Číselníky a nastavení / Volno / Druhy volna. Zadání a editace je povolena pouze tehdy, je-li zaškrtnuta volba Nastavení / Číselníky a nastavení / Volno / Druhy volna / Umožnit přidávat další údaje.

Výchozí nároky volna

Tento číselník slouží k zadávání nároků na "jiná" volna, která zaměstnavatel poskytuje zaměstnanci kromě dovolené. Může jít například o volno typu "Sick day" nebo o volno poskytované zaměstnancům z firemních benefitů.

Pro zadání výše základního nároku využijte tlačítko Přidat, které je umístěno nad seznamem. V nově otevřeném editačním formuláři vyberte nárokovou složku (složku je potře mít vloženou v číselníku Druhy volna), v případě holdingu můžete zvolit i společnost, které se poskytované volno týká a určete základní výši nároku. Dále je možné nastavit převod zůstatků do dalšího roku, zda je dovoleno čerpání daného nároku ve zkušební době a zda je dovoleno čerpání po podání výpovědi. V údaji Přidělit nárok na příští rok ke dni zapište datum, od kterého se zaměstnanci v plánování volna umožní jeho čerpání v následujícím roce (např. uvedením data 15. 12. 2022 uvidí zaměstnanec od tohoto data nárok na rok 2023). Další roky není třeba zadávat, systém si je stanoví sám s ohledem na roční periodu (15. 12. 2023 uvidí nárok pro rok 2024 atd.). Pokud nechcete přidělovat nárok na příští rok dopředu (koncem tohoto roku), nechte datum prázdné.

Pokud není nároková složka daného druhu volna ve výběru uvedena, zkontrolujte, zda v číselníku Druhy volna má nastaveno sledování čerpání nároku (ve dnech či hodinách).
Potřebná oprávnění
Stránka pro zadání základních nároků na volno zaměstnancům je dostupná pouze tehdy, pokud je přiděleno příslušné oprávnění Nastavení / Číselníky a nastavení / Volno / Výchozí nároky na volna. Zadání a editace je povolena pouze, je-li zaškrtnuta volba Nastavení / Číselníky a nastavení / Volno / Výchozí nároky na volna / Umožnit změnu.


Jak hodnotíte článek?