Rozvržení směn rovnoměrně

Změníl(a) - Vladimír Koutný

Tento článek se zabývá vytvářením pravidelného rozvržení směn. Vytvoření nepravidelného rozvržení směn je popsáno samostatně v jiném článku.

Vytvoření pravidelného rozvržení směn je ukázáno na příkladu - sestavení rozvrhu směn pro dvousměnný provoz, kdy směny jsou rozvrženy do pěti pracovních dnů tak, že v lichý týden jsou ranní směny v délce 8 h od 7:00 do 15:30 a v sudé týdny jsou odpolední směny v délce 7,5 h od 15:30 do 22:30. Rozvržení bude provedeno na tři roky 2021-2023.

Pro účely sestavení rozvrhu musíme mít v číselníku Typy směn připraveny potřebné směny: Ranní od 7:00 do 15:30 a Odpolední od 15:30 do 23:30.

Předpokladem je, že v číselníku Rozvrhy směn je rozvrh "dvousměnný režim" již zaveden a potřebujeme k němu vytvořit pouze rozvržení směn. Pokud jej ještě nemáte v číselníku připravený, použijte nejprve postup pro zavedení nového rozvrhu směn.

  1. Otevřete seznam rozvrhů směn Menu / Nastavení / Číselníky a nastavení / Personalistika nebo Volno nebo Docházka nebo Mzdy, podle toho, který modul používáte / oddíl Pracovní doba / číselník Rozvrhy směn.
  2. V seznamu rozvrhů najděte řádek, pro který potřebujete vytvořit rozložení směn a klikněte na tlačítko rozvržení směn na konci řádku.
  3. Vytváříte-li nové rozvržení směn, zadejte nejdříve rok, od jehož počátku se má rozvržení směn vytvořit. Pro náš příklad zadejte rok 2021 a klikněte na odkaz Pokračovat.
  4. Nyní se zobrazí kalendář od 1. 1. 2021, do konce měsíce ledna. Klikněte myší na první den kalendáře (pátek 1. 1. 2021) a vyberte pro tento den směnu, bez ohledu na to, zda je daný den svátek (= jaká směna by na tento den připadla, kdyby nebyl svátek). Vyberete směnu R 7:00-15:30.
  5. Přetažením myší nyní označte dva následující dny v kalendáři (So, Ne) a nastavte směnu pro tyto dny - vyberete směnu nazvanou Volno, která se používá pro dny pracovního klidu.
  6. Přetažením myší nyní označte následujících pět dnů (Po - Pá) a nastavte pro ně odpolední směny O 15:30 - 23:30.
  7. Následující víkend opět nastavte volno: Přetažením myší označte So, Ne a vyberte pro ně typ směny Volno.
  8. Rozvrh jsme začínali v pátek, takže aby byla jeho první perioda úplná, musíte ještě stanovit, jaké směny budou od pondělí do čtvrtka. Označte myší tyto dny a nastavte typ směny ranní R 7:00-15:30.
  9. V této chvíli bychom měli mít první periodu rozvrhu hotovou, protože dále už se koloběh opakuje. Připravené rozvržení by mělo vypadat takto:
    V případě, že potřebujete definovat delší periodu než jeden měsíc, můžete pokračovat posunutím se v kalendáři doprava šipkou nad kalendářem.
  10. Jakmile máte kompletní první periodu, klikněte na tlačítko Rozvrhnout periodu v kalendáři. V panelu, který se zobrazí, nastavte rok, do jehož konce se rozvržení má vytvořit (zadejte 2023) a současně nastavte, co se má dít, pokud směna vychází na den, kdy je svátek. V případě, že zaměstnanci nechodí běžně do práce ve státní svátek, který připadá na pracovní den, zadejte Nastavit volno.
  11. Program nyní sestaví celý kalendář a následně v něm můžete listovat. V této chvíli jsou již v kalendáři vidět i svátky a jednotlivé směny mohou být barevně odlišeny.


Jak hodnotíte článek?