Odchod zaměstnankyně na mateřskou dovolenou

Změníl(a) - Martina Dufková

V rámci odchodu zaměstnankyně na mateřskou dovolenou (MD) je potřeba v aplikaci provést několik úkonů, které jsou do jisté míry závislé na modulech, které provozujete.

Zaevidování nemocenské dávky

Při odchodu zaměstnankyně na MD je potřeba do nemocenských dávek zaevidovat peněžitou pomoc v mateřství, kterou vložíte z menu volbami Mzdy / Nemocenské / záložka Případy / tlačítko Přidat případ (doklad). Podrobný návod na vložení nové nemocenské dávky je popsán v článku Pořizování případů pracovní neschopnosti. Při vybrání správného druhu dávky (PPM) je programem po uložení případu automaticky vypočtena podpůrčí doba (podpůrčí dobu počítá program vždy na dobu 28 týdnů). Datum podpůrčí doby doporučujeme vložit do pole Konec vyplácení PPM (pomocí tlačítka Upravit v detailu případu). Díky vyplnění tohoto pole bude možné využívat následně funkci Proplatit MD (více informací zde, případně viz text níže Průběžná evidence během podpůrčí doby).

Vyřazení z evidence

Dalším krokem při odchodu zaměstnankyně na MD je její vyjmutí z evidenčního stavu, což se provádí v kartě zaměstnance (Karta zaměstnance / záložka Pracovní poměr / sekce Evidenční stav). Podrobný postup na vyjmutí zaměstnance ze stavu je popsán zde. U vyřazení z evidence z důvodu odchodu na MD je třeba vybrat odpovídající důvod (Odchod na MD) a kód změny (M - nástup zaměstnankyně na mateřskou dovolenou nebo rodičovskou dovolenou). Datum vyřazení odpovídá dni odchodu na MD.

V době, kdy je zaměstnanec vyřazen z evidence, nelze na jeho smlouvě připravit žádnou změnu (změna odměňování, změna pracovního místa). Program v tomto případě umožní pouze ukončit pracovní poměr.
Vyřazení ze zpracování docházky

Máte-li zakoupenu licenci na modu Docházka, je potřeba vyřadit zaměstnankyni ze zpracování docházky, aby nedocházelo každý měsíc k založení její docházky. Z docházky lze zaměstnankyni vyřadit při jejím vyjmutí ze stavu (Karta zaměstnance / záložka Pracovní poměr / sekce Evidenční stav / pole Vyloučit ze zpracování docházky od). Z docházky doporučujeme vyjmout k prvnímu dni měsíce, který následuje po měsíci odchodu na MD.


Jak hodnotíte článek?