Výkaz příjmů zaměstnanců pracujících na DPP

Změníl(a) - Martina Dufková

Od 1. 7. 2024 je v aplikaci plusPortal k dispozici výkaz příjmů zaměstnanců pracujících na dohody o provedení práce (DPP) pro ČSSZ. Od tohoto dne jsou zaměstnavatelé povinni hlásit příjmy všech zaměstnanců pracujících na DPP, a to bez ohledu na výši jejich příjmů z těchto dohod. První výkaz se tedy podává za měsíc červenec 2024, termín pro jeho odeslání je od 1.8.2024 do 20.8.2024.

Popis výkazu a práce s ním

Výkazy příjmů zaměstnanců pracujících na DPP jsou dostupné z menu volbami Mzdy / Měsíční zpracování / sekce Reporty. Jednotlivé výkazy se generují automaticky do seznamu. Seznam se zobrazí s ohledem na zvolené filtry v měsíčním zpracování mezd (nahoře je možné zkontrolovat období a společnost, pro kterou právě mzdy zpracováváte). Přímo v seznamu tyto filtry měnit nelze.

Nad seznamem a funkčními tlačítky jsou umístěny standardní filtrační dlaždice - Celkem, K vyřízení, Čeká na potvrzení, Vráceno, Vyřízeno.

Pod filtračními tlačítky, přímo nad seznamem, jsou umístěna standardní tlačítka jako v jiných seznamech, ze kterých se zasílají hlášení na ČSSZ - Přidat nové, Zkontrolovat e-podání, Tisknout vybrané, Provést e-podání, Nastavit vyřízení a Zrušit vyřízení;

Jednotlivé výkazy se řadí do seznamu, kde jsou ve výchozím zobrazení nastaveny následující sloupce:

  • Příjmení a jméno
  • Popis smlouvy
  • Typ akce (viz níže)
  • Zúčtované příjmy
  • Příjem po skončení zaměstnání (může nabývat hodnot Ano / Ne)
  • Způsob vytvoření (může nabývat hodnot Automaticky při uzamčení mzdy / Ručně) - příznak nám tedy řekne jakým způsobem byl vytvořen záznam s výkazem DPP, zda byl vytvořen automaticky při uzamčení mzdy nebo ručně pomocí tlačítka Přidat nové.
  • Informační štítek - informuje o stavu hlášení; pokud hlášení nelze odeslat, bude štítek signalizovat "Vráceno" a v tooltipu štítku bude uveden důvod, proč k odeslání nedošlo.
  • Ikony pro tisk, provedení e-podání a přepnutí do karty zaměstnance
  • Ikony pro editaci položky (do hlášení lze vstoupit i kliknutím kdekoliv na řádku hlášení) a pro odstranění záznamu.

V nově vytvořeném výkazu se kromě standardních informací jako období, identifikace zaměstnavatele, identifikace zaměstnance reportují následující údaje:

  • Typ akce

1 - Výkaz příjmů DPP (standardní hlášení příjmů pro již registrované DPP na ČSSZ);

2 – Nástup na DPP s výkazem příjmů (pro nové nástupy, případně dosud nenahlášené);

3 – Skončení DPP s výkazem příjmů;

4 – Oprava DPP (např. oprava chybně nahlášené výše příjmu);

5 – Storno DPP;

  • Datum nástupu do zaměstnání;
  • Datum skončení zaměstnání;
  • Kód DPP (T, U, V, W, X, Y, Z);
  • příznak Zaměstnání malého rozsahu (reportuje se od období 1/25);
  • příjmy zúčtované zaměstnavatelem zaměstnanci (při automatickém vytvoření záznamu se ukládá hodnota omezeného základu SP);
Pokud měl zaměstnanec v daném měsíci příjem a jeho výše se v hlášení nezobrazuje, je potřeba zkontrolovat, zda má v kartě zaměstnance / záložka Zpracování mzdy / sekce Výpočet pojištění správně nastaven odvod sociálního pojištění (tzn. počítat nad příležitostný příjem).
  • příznak Příjem po skončení zaměstnání (u typu akcí 1 a 4, pokud je hodnota „Ano“, pak musí platit, že datum skončení zaměstnání je menší než první den vykazovaného období. U akcí 2 a 3 nesmí být vyplněna hodnota „Ano“. U akce 5 (storno) nesmí být vyplněno.).

Jak je již uvedeno výše, nové záznamy výkazu se pro dané období vytvářejí automaticky při uzamčení mzdy. Lze je však vytvářet i ručně přes tlačítko Přidat nové, umístěné nad seznamem, které se bude moci využít zejména pro typy akce 4 (oprava) a 5 (storno).

Důležité upozornění k typu akce 1 (výkaz) a 2 (nástup s výkazem): pokud zaměstnanec nastoupil na DPP před datem 1. 7. 2024 a zároveň platí, že dosud nepřesáhl částku 10 000 Kč a nebyl tedy nikdy nahlášen na ČSSZ, tak příjmy takového zaměstnance je pro období 7/2024 nutné nahlásit s typem akce 2 a ne s typem 1, aby došlo k zaevidování dané DPP na ČSSZ. Pro období 7/2024 aplikace kontroluje existenci vyřízeného hlášení o nástupu na ČSSZ. Pokud takové hlášení neexistuje, tak se právě v období 7/24 výkaz o příjmech DPP vytvoří s typem akce 2 - Nástup na DPP s výkazem příjmů.

Pokud bylo hlášení vytvořeno automaticky při uzamčení mzdy, tak následně při editaci takového záznamu nelze měnit zúčtovaný příjem (pole je needitovatelné) a typ akce lze přepínat pouze mezi typy 1 (výkaz příjmů), 2 (nástup s výkazem příjmů) a 3 (skončení s výkazem příjmů). Pokud dojde ke změně typu akce, může dojít ke zviditelnění či skrytí různých polí (např. pro storno se nevyplňuje příjem).

Při uložení detailu výkazu DPP se provádí následující kontroly:

  • pro typ akce 3 se kontroluje datum skončení zaměstnání vůči vykazovanému období;
  • pro typ akce 2 a 3 nesmí být označena volba „Příjem po skončení zaměstnání“;
  • pro typ akce 1 a 4 a označení volby „Příjem po skončení zaměstnání“ se kontroluje, jestli je DPP skutečně ukončena před 1. dnem vykazovaného období.

Hlášení výkazů příjmů DPP na kartě zaměstnance

Seznam všech hlášení DPP za všechna období je dostupný na kartě zaměstnance v záložce Pojištění, důchody / sekci Hlášení výkazů příjmů DPP. Existující záznamy v seznamu lze editovat či mazat. Pomocí tlačítka Nové hlášení výkazu příjmů DPP je možné přidat nový výkaz k aktuálnímu mzdovému období.

Potřebná oprávnění
Sekce Hlášení výkazů příjmů DPP je na kartě zaměstnance dostupná pouze tehdy, pokud je přiděleno příslušné oprávnění Zaměstnanci / Zaměstnanci / Karta zaměstnance / Pojištění, důchody / Hlášení výkazů příjmů DPP na ČSSZ. Toto právo je automaticky přednastaveno pro sadu práv Účetní pro mzdy.


Jak hodnotíte článek?