Verze 5.00.04 (vystavená 24.09.2024)

Změníl(a) - Lucie Mácová

Základní modul

Úpravy v osobní kartě zaměstnance

U zákazníků, kteří nemají zakoupen modul Personalistika (varianta Jednoduchá evidence):

  • je v seznamu zaměstnanců (Zaměstnanci / Zaměstnanci) po označení alespoň jednoho řádku přístupné tlačítko Změna smlouvy s volbami „Dohoda o práci na dálku“ (hromadné nastavení dohody o práci na dálku) a „Nárok na stravenky“ (hromadné nastavení pravidel pro nárok na stravenky):

V nastavení zobrazení lze do seznamu doplnit sloupce z tabulky Nastavení pro stravenky:

  • byla v osobní kartě zaměstnance (Zaměstnanci / Zaměstnanci) v sekci Pracovní doba doplněna kontrola na docházku:

Rovněž bylo doplněno upozornění obsluhy, že není nastaven Režim přestávek nebo Pravidla docházky.

  • v osobní kartě zaměstnance na záložce Pracovní poměr již není možné editovat sekce týkající se pracovní smlouvy a stravenek v případě, kdy editace nebyla povolena.
  • bylo opraveno načítání pobočky a oddělení v kartě zaměstnance na záložce Pracovní poměr v sekci Zařazení. Položka „Pobočka“ je viditelná pouze v případě, že zaměstnavatel má nastaveno používání poboček (na stránce Zaměstnavatel / Firmy / detail firmy / položka Pobočky) a nějaké pobočky na stránce Zaměstnavatel / Pobočky eviduje. Pokud pobočka nebo oddělení není vybráno, zobrazuje se v editačním režimu text „Vyberte oddělení“, případně „Vyberte pobočku“, v náhledu sekce text „Nezadáno“.

Úpravy na stránce Pracovní doba / Nepravidelné rozvržení směn

Do tabulky na stránce Pracovní doba / Nepravidelné rozvržení směn bylo přidáno osobní číslo za příjmení a jméno zaměstnance. Tabulka na stránce (i při tisku) je seřazena dle příjmení a jména, pak dle osobního čísla.

Personalistika

Drobné změny v osobní kartě zaměstnance

V osobní kartě zaměstnance (Zaměstnanci / HR panel / Karta zaměstnance):

  • lze na záložce Pojištění, důchody u dohod (DoPP), které byly vytvořeny (založeny) hromadným importem a není u nich zadáno žádné datum „Pojištěn od“, záznam o zdravotní pojišťovně upravit (editovat), případně lze i přidat změnu zdravotní pojišťovny;
  • byl upraven styl pro archivní záznamy v seznamech (bylo odstraněno přeškrtnutí):

Dříve:

Nyní:

Optimalizace při načítání dat do osobní karty

Byla provedena optimalizace při načítání dat do osobní karty. V některých případech nedocházelo k načtení dat do časového limitu.

Oprava u připravovaného nástupu při kombinaci změny pracovní pozice a změny typu pracovního poměru

U připravovaného nástupu při kombinaci změny pracovní pozice a změny typu pracovního poměru docházelo k situaci, kdy zaměstnanec zůstal v seznamu osob, kde se zkušební doba sleduje, i když mu byl změněn typ pracovního poměru na typ, kde není povoleno sjednávat zkušební dobu. V kartě zaměstnance (Zaměstnanci / HR panel / Karta zaměstnance) na záložce Pracovní poměr:

  • v sekci Pracovní smlouva – pokud uživatel u připravovaného nástupu změní typ pracovního poměru, prvky pro nastavení zkušební doby se aktualizují a skryjí nebo zobrazí podle předvolby „Lze sjednat zkušební dobu u typu pracovního poměru“;
  • v sekci Pracovní zařazení – při změně pracovní pozice, pokud se připravuje nástup, se datum konce zkušební doby upraví podle délky zkušební doby u vybrané pozice pouze v případě, že to dovoluje předvolba "Lze sjednat zkušební dobu u typu pracovního poměru".

Oprava v sestavení hlášení předčasného ukončení pracovního poměru cizince

Oprava se týká zákazníků se zakoupeným submodulem Hlášení cizinců (mod_12_ForeignerReporting).

Pokud se hlásí předčasné ukončení, v XML souboru s hlášením je povinně vyplněn atribut duvodPredcasUkonceniKod, který může podle klasifikace MPSV nabývat tří hodnot: JINY (Jiné důvody), VYPOVED_DOHODA_52AE (Výpověď/dohoda podle § 52 ZP pism. a) - e)), OKAMZITE_ZRUSENI_56 (Okamžité zrušení podle § 56).

Pokud je atribut duvodPredcasUkonceniKod nastaven na hodnotu JINY, je povinně vyplněn i atribut duvodPredcasUkonceniText. Pokud je atribut duvodPredcasUkonceniKod nastaven na hodnotu VYPOVED_DOHODA_52AE nebo OKAMZITE_ZRUSENI_56, atribut duvodPredcasUkonceniText není v XML souboru uveden.

Klasifikace způsobu ukončení podle MPSV byla doplněna do číselníku Nastavení / Číselníky a nastavení / Personalistika / Způsoby ukončení pracovního poměru do položky „Klasifikace MPSV“, výchozí hodnoty se automaticky nastaví při aktualizaci, resp. při vytvoření nové databáze.

Příklad vyplněných atributů v XML souboru s hlášením:

<udajeSdeleni>

<druhPovoleniKod>ZAMESTNANECKA_KARTA</druhPovoleniKod>

<cisloPovoleni>001458915</cisloPovoleni>

<vydanoDne>2023-07-10</vydanoDne>

<sdeleniKod>PREDCASNE_UKONCENI</sdeleniKod>

<formaZamestnaniKod>PRACOVNI_POMER</formaZamestnaniKod>

<agenturaPrace>false</agenturaPrace>

<datumUkonceni>2024-08-28</datumUkonceni>

<duvodPredcasUkonceniKod>JINY</duvodPredcasUkonceniKod>

<duvodPredcasUkonceniText>DMCZ - Dohoda o ukončení PP</duvodPredcasUkonceniText>

</udajeSdeleni>

nebo

<udajeSdeleni>

<druhPovoleniKod>ZAMESTNANECKA_KARTA</druhPovoleniKod>

<cisloPovoleni>001458915</cisloPovoleni>

<vydanoDne>2023-07-10</vydanoDne>

<sdeleniKod>PREDCASNE_UKONCENI</sdeleniKod>

<formaZamestnaniKod>PRACOVNI_POMER</formaZamestnaniKod>

<agenturaPrace>false</agenturaPrace>

<datumUkonceni>2024-08-28</datumUkonceni>

<duvodPredcasUkonceniKod>VYPOVED_DOHODA_52AE</duvodPredcasUkonceniKod>

</udajeSdeleni>

nebo

<udajeSdeleni>

<druhPovoleniKod>ZAMESTNANECKA_KARTA</druhPovoleniKod>

<cisloPovoleni>001458915</cisloPovoleni>

<vydanoDne>2023-07-10</vydanoDne>

<sdeleniKod>PREDCASNE_UKONCENI</sdeleniKod>

<formaZamestnaniKod>PRACOVNI_POMER</formaZamestnaniKod>

<agenturaPrace>false</agenturaPrace>

<datumUkonceni>2024-08-28</datumUkonceni>

<duvodPredcasUkonceniKod>OKAMZITE_ZRUSENI_56</duvodPredcasUkonceniKod>

</udajeSdeleni>

Úpravy v oznámení zaměstnance (Osobní informace / Chci oznámit)

V souvislosti s oznámením zaměstnance byly provedeny následující změny:

  • v právech (Nastavení / Sady práv) při nastavení práv sekce Osobní informace / Chci oznámit došlo ke změně názvu práva „Přímo měnit kontakty“ na „Změnit kontakt“ (kontakty se změní přímo, typ E-mail / Soukromý se souhlasem navíc potvrzuje personalista v kartě zaměstnance, v záložce Kontakty). Právo „Zpracovat změnu kontaktu“ bylo zrušeno.
  • na stránce Chci oznámit se v historii zobrazuje i změna soukromého e-mailu se souhlasem:
  • v kartě zaměstnance (Zaměstnanci / HR panel / Karta zaměstnance) na záložce Kontakty se zobrazují oznámené změny soukromého e-mailu se souhlasem:

Úprava zadání zdravotní pojišťovny

Při uložení nového nástupu pro bývalého zaměstnance (např. Zaměstnanci / HR panel / Karta zaměstnance / Nová smlouva) již není vyžadováno vyplnit zdravotní pojišťovnu pro typ pracovního poměru, který neumožňuje vyplnit zdravotní pojišťovnu.

Drobné úpravy v nastavení personalistiky

V nastavení personalistiky (Nastavení / Číselníky a nastavení / Personalistika / Personalistika – nastavení):

  • byla upravena šířka položek „Kód“ a „Počet cifer“ v panelu pro zadání šablony osobního čísla. Panel se zobrazí po kliknutí na odkaz „Nastavit“ v sekci 2. Přidělování osobních čísel v případě, že je zatržena položka „Pro každého zaměstnavatele vést samostatnou řadu osobních čísel“.
  • v sekci 1. Zapnutí a vypnutí funkcí se upravilo ukládání údaje (zaškrtnutí check-boxu) a změnil se popis na „Bankovní účet mění přímo zaměstnanec po potvrzení z e-mailu“.

Submodul Active Directory

Úpravy a ukládání údajů o AD v informačním panelu

Byla provedena úprava zobrazených údajů o AD v informačním panelu (údaje pod fotkou) na kartě zaměstnance (Zaměstnanci / HR panel / Karta zaměstnance). Do informačního panelu na kartě zaměstnance byl doplněn řádek s údajem, zdali je povolena Synchronizace s AD. V řádku se zobrazuje z důvodu nedostatku místa lokalizovaný text „Synch.s AD“ s hodnotami Ano / Ne. Pod ním se zobrazuje řádek „Dat.přenosu“ (původně se uvádělo „Přenos do AD“). Po uložení údajů AD na kartě zaměstnance (Zaměstnanci / HR panel / Karta zaměstnance / Přístupy a práva / Předvolby) se okamžitě aktualizují hodnoty AD v informačním panelu pod fotkou zaměstnance.

Identifikační čipy

Zpřístupnění tlačítka „Návrhy etiket“ u identifikačních čipů

U volby Zaměstnanci / Čipy bylo opětovně zpřístupněno tlačítko Návrhy etiket.

Úprava chování při zadání nového čipu

Došlo k úpravě chování při zadání nového čipu a případnému stisknutí tlačítka Enter, a to v situaci, kdy zákazník zadává nové čipy přes čtečku a danou čtečku má nastavenou tak, že po zadání hodnoty vyvolá tlačítko Enter. Nyní se v takových případech vyvolá tlačítko pro uložení.

Úprava byla provedena v rámci číselníkového seznamu Identifikační čipy – nastavení a v rámci sekce Identifikační čip v záložce Identifikace a přístupy na kartě zaměstnance (Zaměstnanci / HR panel / Karta zaměstnance).

Volno

Oprava načtení délky směny v číselníku typů směn

V číselníku typů směn (Pracovní doba / Typy směn) bylo opraveno načtení délky směny do editačního formuláře, pokud je zadávána délka směny v hodinách a minutách. Desetinné číslo je správně převedeno na hodiny a minuty.

Úprava velikosti prvku pro zadání / zobrazení hodin a minut v podrobnostech při plánování volna

V podrobnostech při plánování volna (Volno / Plánování volna / Plánování volna a přesčasů – podrobnosti) byla upravena velikost prvku pro zadání / zobrazení hodin a minut (prvek se zobrazí, pokud je v číselníku pro nastavení volna (Nastavení / Číselníky a nastavení / Volno / Volno – nastavení) zatržena volba 2. Zadávání času / Zadávat čas v hodinách a minutách):

Docházka

Zobrazení hodin v docházce zaměstnance

V měsíční docházce zaměstnance (Docházka / Moje docházka / Zobrazit docházku) bylo uvedeno do souladu zobrazení v okně Hodiny navíc a Chybějící hodiny, tak aby odpovídalo zvolenému způsobu vyhodnocení docházky v okně Pravidla vyhodnocení docházky / záložka Zaokrouhlení (dostupném prostřednictvím tlačítka „Změnit“).

Drobné výdaje

Umožnění zobrazení položek drobných výdajů za všechny měsíce a roky

V přehledu položek drobných výdajů (Drobné výdaje / Přehledy / Přehled položek) byly doplněny v nabídce roků volby „Všechny roky“ a v nabídce měsíců „Všechny měsíce“ i všech ostatních 12 měsíců.

Pracovní cesty

Responzivita stránek modulu Pracovní cesty

Byly zrušeny stránky v modulu Pracovní cesty určené pouze pro mobilní zařízení. Nyní jsou jednotně využity stránky, které se přizpůsobují různým zařízením (počítač, mobilní zařízení).

Mzdy

Oprava odkazu na daňové prohlášení v osobním dotazníku

Byl opraven nefunkční odkaz na daňové prohlášení v osobním dotazníku. K chybě docházelo u těch prohlášení, kdy zaměstnanec má vyplnit prohlášení pro rok, který dosud neexistuje v měsíčních obdobích. Nyní již lze vyplnit prohlášení i pro rok, který dosud neexistuje v měsíčních obdobích.

Omezení dle typů pracovních poměrů v nastavení vazeb na docházku u mzdových složek

Níže uvedené úpravy jsou relevantní pouze pro zákazníky se mzdovým modulem, kteří zároveň využívají modul Volno či Docházku.

Do nastavení vazeb na docházku ze mzdových složek byla doplněna možnost omezení dle typů pracovních poměrů. Pokud žádné omezení není nastaveno, tak se při sestavení mzdy chová vše jako doposud. Pokud omezení je nastavené, tak se při sestavení mzdy omezí výpočet položky z docházky či z volna dle vybraných typů pracovních poměrů.

Úpravy byly provedeny v seznamu mzdových složek (Nastavení / Číselníky a nastavení / Mzdové složky), v panelu Vazba na docházku vyvolaný přes stejnojmenný odkaz v řádku seznamu:

Do řádků byl doplněn výčet zkratek pracovních poměrů, podle kterých je daná položka docházky omezena. Úplně vpravo je pak doplněno editační tlačítko, které vyvolá okno pro nastavení omezení dle poměrů:

V samotném seznamu mzdových složek je výčet položek docházky doplněn o výčet typů pracovních poměrů, pokud je daná položka omezena:

Úprava při uložení dotazníku

Při uložení dotazníku je nyní zajištěno, aby nedocházelo k přidání dalšího záznamu o zdravotní pojišťovně se stejnou platností.

Situace: Uživatel v roli personalisty připravuje nástup nového zaměstnance. Mimo jiné zadá také zdravotní pojišťovnu, např. VZP. Nový nástup uloží a pošle zaměstnanci osobní dotazník. Zaměstnanec v osobním dotazníku vyplní mimo jiné také zdravotní pojišťovnu a dotazník odešle zpět. Personalista otevře kartu připravovaného nástupu, na záložce Pojištění, důchody, v sekci Zdravotní pojišťovna byly dva záznamy se stejným datem. Toto se již neděje.

Zadání hesla před zobrazením výplatního lístku

Pokud si zaměstnanec zobrazí výplatní lístek (Mzdy / Můj lístek), tak se vždy zobrazí stránka pro zadání hesla. Došlo k opravě chybného stavu, kdy po prvním zadání hesla ke stránce Můj lístek, byl každý další přístup k dané stránce umožněn bez hesla.

Byl změněn přístup k výplatnímu lístku i z Inboxu pod ikonou zvonečku tak, aby se po kliknutí na odkaz „Máte nový výplatní lístek“ zobrazila nejprve stránka pro zadání hesla (pokud je přístup s heslem nastaven).


Jak hodnotíte článek?