Žádost o roční zúčtování daně

V případě, že po zaměstnavateli požadujete zpracování ročního zúčtování záloh na daň za uplynulý rok, musíte vyplnit žádost. Požadovat zpracování po zaměstnavateli můžete pouze tehdy, když nemáte nějaké další příjmy podléhající dani (např. z pronájmu bytu, z jiného zaměstnání, z prodeje nemovitosti...). V opačném případě si musíte roční zúčtování zpracovat sami a zaměstnavatel Vám k tomu poskytne potvrzení o příjmech a jím odvedených zálohách. V žádosti o provedení ročního zúčtování daně můžete požádat o další slevy na dani, které se uplatňují ročně (např. sleva z úroků na hypotéku, sleva na manžela/manželku, sleva z darů poskytnutých během roku...)

Žádost o provedení zúčtování za předchozí rok je potřeba podat nejpozději do 15. února aktuálního roku. Po vyplnění žádosti ji odešlete do účtárny, která provede její kontrolu. Pokud je vše v pořádku, provede zpracování zúčtování a případný přeplatek na dani Vám vrátí ve mzdě. Výsledek zúčtování si můžete prohlédnout, případně vytisknout.

Návod, jak vyplnit žádost k Ročnímu zúčtování daně nebo jak požádat o Potvrzení o zdanitelných příjmech, jsme pro Vás zpracovali ve formě videa.


Jak hodnotíte článek?