Změna výměry dovolené

Změníl(a) - Lucie Mácová

Ke změně výměry dovolené (v týdnech) dochází:
  1. na začátku nového roku:

změna se provede tak, že nastavíte novou výměru v číselníku Registrace zaměstnavatele u institucí.

Doporučujeme tuto změnu provést až po uzávěrce 12. měsíce.

Následně, až budete v lednovém období, proveďte přepočet nároku: Měsíční zpracování / Kontrola zaměstnanců / Hromadné úpravy / Přepočet nároku na dovolenou. Tím bude zajištěno, že budou mít stávající zaměstnanci na kartách novou týdenní výměru dovolené.

V případě založení nového zaměstnavatele se základní nárok dovolené zadaný v číselníku Registrace zaměstnavatele u institucí promítne do karty zaměstnance na záložce Dovolená až v okamžiku jeho zařazení do zpracování mezd.

Aby bylo vůbec možné nastavit (jednotlivě nebo hromadně) u nově zadaného zaměstnavatele nárok dovolené zaměstnancům, je nejprve nutné jít do číselníku a přidat přístup k nové firmě: Nastavení / Číselníky a nastavení / Základní nastavení / Nastavení přístupu. 

  1. v průběhu roku:

nárok na dovolenou v týdnech je vždy na celý kalendářní rok. Když k navýšení nároku na dovolenou dojde v průběhu roku, je potřeba si přepočítat poměrný nárok v týdnech a zadat to zaměstnanci ručně na kartě: Dovolená / Nároky na dovolenou / Upravit (např. na 4,4 týdne). Od nového roku pak změníte nárok na např. 5 týdnů v číselníku Registrace zaměstnavatele u institucí.

Přepočet nároku na dovolenou v kartě zaměstnance se děje automaticky v těchto případech:
  • při ukončení pracovního poměru;
  • při změně trvání smlouvy z doby určité na neurčitou (případně naopak);
  • při změně délky úvazku;
Ve všech výše uvedených případech systém spočítá jaký má zaměstnanec nárok na dovolenou ke dni skončení/změny poměru. Stačí, aby ukončení/změna bylo zadané na kartě ve fázi připravuje se ukončení/změna, není nutné ukončení/změnu potvrzovat.
  • při každém výpočtu mzdy.

Zůstatky nároků na dovolenou se propíšou z mezd do docházky vždy po uzamčení jednotlivé mzdy.

Pokud od provedení změny ve smlouvě (trvání, změna délky úvazku nebo ukončení PP) neproběhla uzávěrka mezd, nároky zatím nebyly zaktualizovány a zaktualizují se až po uzavření měsíce, ve kterém ke změně došlo.

Jestliže potřebujete zadat do docházky aktuálního měsíce dovolenou, ručně aktualizujte nárok na stránce Docházka / Nároky na dovolenou.
Na přelomu roku se nárok na dovolenou v novém roce zobrazí až PO UZÁVĚRCE PROSINCE.

V případě potřeby je možné zadat v lednu jakoukoliv hodnotu např. roční nárok dovolené a to ručně v Docházka / Nároky na dovolenou a jakmile jsou lednové mzdy uzamčeny, tak se do Volna/Docházky přenese přepočítaný záznam se skutečným nárokem na dovolenou. Není tedy třeba tento nárok přesně vypočítávat mimo systém.


Jak hodnotíte článek?