Průměrný hodinový výdělek

Změníl(a) - Lucie Mácová

Průměrný hodinový výdělek (dále jen PHV) se v programu přepočítává automaticky při měsíční uzávěrce vždy na konci rozhodného období, tj. čtvrtletí (3., 6., 9. a 12. měsíc).

Podmínkou pro automatický přepočet PHV je zařazení zaměstnance do zpracování mezd.

PHV na kartě zaměstnance

Informaci o aktuálním PHV má každý zaměstnanec na své kartě (Zaměstnanci / HR panel / karta zaměstnance / záložka Zpracování mzdy / sekce PHV).

Kromě jiného zde najdete možnost PHV Přepočítat, která se využije např. u nového nástupu.

Aktuální PHV je programem automaticky vypočítán z údajů z předchozího rozhodného období (čtvrtletí) a detail výpočtu je možné zobrazit proklikem údaje PHV podrobnosti.

Zde zjistíte informace o tom, jaké hodnoty jakého rozhodného období byly použity pro výpočet aktuálního PHV.

Ruční zadání PHV

V některých případech je nutné PHV zadat ručně nebo ho přepsat a označit jako pravděpodobný průměr:

Dále je možné zadaný PHV zafixovat označením volby Vypnout pravidelný přepočet. Využívá se v ojedinělých případech, např. při odchodu na mateřskou dovolenou, kdy je možné touto volbou zafixovat aktuální PHV pro proplacení dovolené po MD a následně tuto volbu zrušit.

Při použití volby „Vypnout pravidelný přepočet“ nebude docházet k přepočtu PHV po ukončeném čtvrtletí.

Pokud opravíte PHV na kartě zaměstnance v měsíci, za který již máte uzavřené mzdy, tak Vás program upozorní hláškou, že se změna ve mzdě promítne až v následujícím mzdovém období:

PHV v měsíčním zpracování mezd

PHV je možné přepsat i přímo ve mzdě (Mzdy / Měsíční zpracování mezd / Zpracování mezd) tlačítkem Upravit podklady / záložka Základ a PHV.

Změna se projeví pouze v konkrétní mzdě v daném měsíci. V kartě zůstává PHV stále stejný.
Na začátku nového čtvrtletí je dobré si ve Zpracování mezd (Mzdy / Měsíční zpracování / Zpracování mezd) vytvořit Kontrolní zobrazení, do kterého si přidáte sloupec Aktuální PHV (z karty/smlouvy) a sloupec PHV (ze mzdy). Jak přidat sloupce do zobrazení, zjistíte ve videu v tomto článku.

Reporty

Pro kontrolu výpočtu PHV jsou v menu Mzdy / Ke stažení dostupné tyto reporty:

  • Výsledky ostrého/opravného výpočtu PHV - report obsahuje výsledky ostrého výpočtu po ukončeném rozhodném období a pro nové smlouvy v průběhu čtvrtletí nástupu.
  • Kontrolní výpočet PHV - report slouží pro kontrolu výpočtu PHV.

Opravný výpočet PHV

Před zpracováním mezd za první měsíc čtvrtletí (1,4,7,10) je možnost hromadného přepočtu PHV zaměstnanců volbou v postranním menu Mzdy / Měsíční zpracování / Kontrola zaměstnanců / Hromadné úpravy / Opravný výpočet PHV.
Použitím této hromadné úpravy se PHV přepíše v kartě zaměstnance.
Při změně nastavení mzdové složky a následném přepočtu PHV (použití hromadné úpravy Opravný výpočet PHV) se změna ve mzdě projeví okamžitě.

V případě změny provedené v kartě zaměstnance / Zpracování mzdy / Výpočet mzdy / Náhrady za svátek i po následném přepočítání mzdy se změna projeví až v následujícím čtvrtletí.

 


Jak hodnotíte článek?