Dovolená v kartě zaměstnance

Změníl(a) - Lucie Mácová

Základní pohled na dovolenou se nabízí z karty zaměstnance, kde je přímo záložka Dovolená. Tato záložka je rozdělena do několika sekcí:

  • Nároky na dovolenou - základní nároky na dovolenou se do karty každého zaměstnance přenáší automaticky z číselníku (v týdnech i v hodinách). V případě potřeby je možné základní nárok na dovolenou v kartě zaměstnance upravit ručně.
Při změně pracovního úvazku v průběhu roku je programem automaticky přepočítána průměrná týdenní pracovní doba a s ní také nárok na dovolenou.
  • Proplácení dovolené při ukončení poměru - informace o tom, zda se při ukončení pracovního poměru bude dovolená proplácet či nikoliv.
  • Stav k - aktuální stav dovolené daného mzdovému období (období pro zpracování mezd), kde je zobrazen nárok v hodinách za aktuální rok, případně zůstatek z minulého roku, počet čerpaných hodin dovolené, zůstatek dovolené, případné krácení dovolené. V detailním zobrazení jsou vidět i další informace, které s nárokem na dovolenou a jejím čerpáním souvisí.
Nároky na dovolenou jsou zobrazeny automaticky po zařazení zaměstnance do mezd a pak je vždy aktuální stav zobrazen k počátku období pro zpracování mzdy.
Krácení dovolené z důvodu neomluvené nepřítomnosti (mzdová složka ABSENCE) je možné provést zadáním počtu hodin dovolené přes detailní zobrazení v sekci Stav k, kde je pro krácení volně editovatelné pole. O zadaný počet hodin bude snížen zůstatek dovolené.
  • Další nároky k - pokud je zaměstnanci kromě základního nároku na volno v podobě dovolené poskytnutý i jiný druh volna (např. sick day), lze jeho výši k aktuálnímu období sledovat v této sekci.
  • Zobrazení hodin pro nárok na dovolenou - jedná se o přehled hodin za jednotlivé odpracované měsíce, ze kterých se počítá nárok na dovolenou.

Popsaný způsob výpočtu nároku, podmínky pro přiznání nároku a započítání částečně uznatelných hodin najdete pod tlačítkem

Detailní zobrazení:
Pokud zaměstnanec odpracuje alespoň 4 týdny a pracovní poměr trvá alespoň 4 týdny, má nárok na dovolenou.
Pokud zaměstnanec odpracuje alespoň 12 týdnů, přičtou se k odpracované době částečně započtené hodiny (až do výše 20-ti násobku týdenní doby).
Nárok na dovolenou se vypočte jako počet celých odpracovaných týdnu * nárok na dovolenou v týdnech * průměrná týdenní doba / 52 kalendářních týdnů v roce.


Jak hodnotíte článek?