Plánování neschvalovaného volna v mobilní aplikaci
V mobilní aplikaci plusPortal si můžete naplánovat neschvalované volno, například home office, který nevyžaduje schválení nadřízeným. Naplánované volno se po odeslání rovnou zobrazí mezi vašimi nepřítomnostmi i nepřítomnostmi celého oddělení.
Podmínky pro využití funkce
Pro plánování volna v mobilní aplikaci je nutná aktivní licence k modulům Mobilní aplikace a Volno.
Přístupová oprávnění
Pro plánování nepřítomnosti musí mít uživatel ve webovém rozhraní plusPortalu přiděleno oprávnění:
Potřebná oprávnění

Jak naplánovat neschvalované volno
- V mobilní aplikaci přejděte na stránku Přehledy / Nepřítomnosti.
- Pomocí ikony
vyberte požadovaný druh volna. Neschvalované druhy volna jsou zobrazeny bez ikony označující volna podléhající schválení (
). - V otevřeném formuláři nastavte den nebo období nepřítomnosti. V případě potřeby můžete určit také část směny, po kterou budete nepřítomni, a doplnit poznámku pro kolegy.
- Zadané údaje potvrďte tlačítkem Odeslat. Tím se volno zařadí rovnou mezi naplánované nepřítomnosti.

Jak naplánovanou nepřítomnost smazat
- V mobilní aplikaci přejděte na stránku Přehledy / Nepřítomnosti.
- Vyhledejte den s naplánovanou nepřítomností. Po otevření stránky se automaticky zobrazí aktuální den.
- U příslušné nepřítomnosti klepněte na rozbalovací šipku. Zobrazí se možnost pro její smazání.
- Smazání potvrďte v potvrzovacím dialogu. Po potvrzení bude naplánovaná nepřítomnost zrušena.
Sledování nepřítomností dalších zaměstnanců
Na stránce Přehledy / Nepřítomnosti můžete kromě vlastních absencí sledovat také nepřítomnosti dalších zaměstnanců.
Pomocí ikony
v levé dolní části stránky otevřete Nastavení sdílení, které obsahuje tři záložky:
- Koho sleduji – zobrazuje uživatele, jejichž nepřítomnosti můžete sledovat na stránce Nepřítomnosti.
- Vyhledat a přidat – umožňuje vyhledat další uživatele a přidat je mezi sledované. Přidat lze pouze kolegy, kteří používají mobilní aplikaci a mají zapnuté sdílení svoji absence.
- Moje sdílení – umožňuje nastavit sdílení vlastní nepřítomnosti. Pokud sdílení vypnete, ostatní uživatelé si vás nebudou moci přidat mezi sledované. Při zprovoznění mobilní aplikace je sdílení vlastní nepřítomnosti ve výchozím nastavení povoleno.
Při zprovoznění mobilní aplikace je sdílení vlastní nepřítomnosti ve výchozím nastavení povoleno. Na stránce Nepřítomnosti proto automaticky vidíte své absence a absence členů svého oddělení. Seznam sledovaných zaměstnanců i nastavení sdílení vlastní nepřítomnosti můžete následně upravit v Nastavení sdílení.
Přehled nepřítomných na hlavní stránce
Aktuální nepřítomnosti můžete rychle zkontrolovat také přímo na hlavní stránce mobilní aplikace. Widget Nepřítomnost zobrazuje počet zaměstnanců, kteří jsou v daný den nepřítomní, a jejich profilové fotografie.
Pomocí rozbalovací šipky zobrazíte seznam nepřítomných zaměstnanců a podrobnosti o jejich nepřítomnosti. U jednotlivých zaměstnanců se zobrazuje:
- jméno a příjmení,
- druh volna,
- informace, zda nepřítomnost trvá pouze aktuální den, nebo datum, do kterého bude zaměstnanec nepřítomný.
Přímo ze seznamu můžete zaměstnance také kontaktovat – telefonicky nebo prostřednictvím SMS, pokud jsou příslušné kontaktní údaje k dispozici.