Dovolená pro dohody od roku 2024

Změníl(a) - Lucie Mácová

Nárok na dovolenou u dohod od roku 2024
  • Od roku 2024 mají zaměstnanci pracující na dohodu (DoPP i DoPČ) nárok na dovolenou podobně jako zaměstnanci pracující na pracovní smlouvu (HPP). Přesto při stanovení nároku na dovolenou existují jisté rozdíly např. na začátku roku nebo při nástupu. Důvodem je skutečnost, že „dohodáři“ nemusí mít naplánované rozložení směn do konce roku, takže se jim začne nárok počítat postupně až v průběhu roku po odpracovaných hodinách v jednotlivých měsících.
  • U typových složek typu 217 a 218 (Dohody o pracovní činnosti a Dohody o provedení práce) je automaticky nastaveno, že mají vliv na odpracovanou dobu pro výpočet dovolené.
Pro potřeby výpočtu dovolené je pro dohody týdenní (průměrná) pracovní doba vždy 20 hod.
  • Záložka Dovolená na kartě zaměstnance (Menu / Zaměstnanci / Personální evidence / Karta zaměstnance) se nově zobrazuje i pro dohody (podobně jako pro HPP). V horní části je navíc doplněn text: „Počet hodin aktuální týdenní pracovní doby pro potřeby výpočtu dovolené u dohod je stanoven vždy na 20“.
  • Hromadné operace Přepočet nároků na dovolenou a Přepočet hodin pro nárok na dovolenou ze záložky Kontrola zaměstnanců měsíčního dashboardu mezd se provádí i pro dohody.
  • Zůstatky dovolené se při uzamykání mezd přenáší do nároků na volno i pro dohody.
V den, kdy si "dohodář" bere dovolenou, je nutné mu v docházce nastavit směnu podle délky dovolené. Pak se nedostane odpracovanou dobou do mínusu.


Jak hodnotíte článek?